Ciasto jogurtowe- ucierane
Dzień bez domowych słodkości to dzień stracony? W moim przypadku właśnie tak to wygląda! Kiedy mam piekarnik "pod ręką" zawsze w domu musi być jakieś ciasto, ciasteczka...kiedy jestem poza domem, na studiach, to wspomagam się wypiekami przywiezionymi z domu, a później robię słodkości, które wymagają jedynie leżakowania w lodówce (kulki daktylowe, krem z ciecierzycy- możliwości jest wiele!). Dziś jednak czas spędzam w domu, więc na kuchennym blacie pojawiło się ucierane ciasto jogurtowe- delikatne, puszyste, łatwe w przygotowaniu. Myślę, że zrobione z podstawowych składników, jakie każdy ma w domu, więc bez wymówek możecie je przygotować w każdej chwili!
Składniki:
Składniki:
- 550g mąki pszennej
- 130g cukru drobnego
- 2 jajka
- 500g jogurtu naturalnego gęstego
- 150ml oleju roślinnego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- sok z 1 limonki
- na wierzch: 2 jabłka oraz wiórki kokosowe
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok z limonki, olej oraz jogurt. Przesiewamy mąkę z sodą i dalej mieszamy, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłka, a całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w 160 stopniach przez 50min z funkcją termoobiegu. Ciasto kroimy po delikatnym przestudzeniu i dodatkowo obsypaniu cukrem pudrem! Smacznego :)
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie ciasta bardzo lubię :) Szybko i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :) Doby patent na niezapowiedzianych gości :D
UsuńWygląda smacznie, niestety mogłabym tylko powąchać i popatrzeć na nie ;)
OdpowiedzUsuńZawsze można wypróbować kombinacji mąk bezglutenowych ;)
Usuń