12 maja 2017

Ciasto jogurtowe- ucierane

Dzień bez domowych słodkości to dzień stracony? W moim przypadku właśnie tak to wygląda! Kiedy mam piekarnik "pod ręką" zawsze w domu musi być jakieś ciasto, ciasteczka...kiedy jestem poza domem, na studiach, to wspomagam się wypiekami przywiezionymi z domu, a później robię słodkości, które wymagają jedynie leżakowania w lodówce (kulki daktylowe, krem z ciecierzycy- możliwości jest wiele!). Dziś jednak czas spędzam w domu, więc na kuchennym blacie pojawiło się ucierane ciasto jogurtowe- delikatne, puszyste, łatwe w przygotowaniu. Myślę, że zrobione z podstawowych składników, jakie każdy ma w domu, więc bez wymówek możecie je przygotować w każdej chwili!

Składniki:
  • 550g mąki pszennej
  • 130g cukru drobnego
  • 2 jajka
  • 500g jogurtu naturalnego gęstego
  • 150ml oleju roślinnego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • sok z 1 limonki
  • na wierzch: 2 jabłka oraz wiórki kokosowe 
Przygotowanie:
  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok z limonki, olej oraz jogurt. Przesiewamy mąkę z sodą i dalej mieszamy, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przelewamy do formy  wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłka, a całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w 160 stopniach przez 50min z funkcją termoobiegu. Ciasto kroimy po delikatnym przestudzeniu i dodatkowo obsypaniu cukrem pudrem! Smacznego :)
Uwagi: Pamiętajcie,aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W przeciwnym wypadku ciasto może się zważyć lub wyjdzie zakalec. Inspiracja makecookingeasier.



 

6 komentarzy:

  1. Takie ciasta bardzo lubię :) Szybko i bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się :) Doby patent na niezapowiedzianych gości :D

      Usuń
  2. Wygląda smacznie, niestety mogłabym tylko powąchać i popatrzeć na nie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można wypróbować kombinacji mąk bezglutenowych ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...