19 maja 2017

Tarta rabarbarowa z bezą


Sezon na rabarbar, szparagi i inne cuda już trwa, więc korzystajmy póki są! U mnie w tym roku rabarbar z domowego ogródka, więc daleko nie muszę po niego sięgać. Kiedy samemu się go zrywa wypieki są jeszcze lepsze, tak to powinno działać, prawda? Dziś mam dla Was kruche ciasto z dużą ilością owoców i bezą. Muszę przyznać, że bałam się czy beza porządnie się wysuszy, ale od teraz tylko takie wypieki mam w planach, gdyż wyszła idealna! Sprawdźcie sami, weekend to idealny czas na takie kombinacje :)

Składniki:
kruche ciasto:

  • 400g mąki pszennej 
  • 200g schłodzonego masła 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 4 żółtka 
rabarbar:
  • 700g rabarbaru 
  • 3 duże jabłka
  • 1/3 szklanki syropu z agawy 
  • 1/3 szklanki cukru 
beza:
  • 4 białka
  • 100g drobnego cukru  
  • cynamon 
+ bułka tarta do podsypania ciasta 

 Przygotowanie:
  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w grubsze plastry. Zasypujemy go 1/3 szklanki cukru i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, syrop z agawy oraz odrobinę wody. Gotujemy, aż rabarbar zmięknie. Jeśli jest za mało słodki należy doprawić go tak, aby Wam smakował. Gotowe nadzienie odstawiamy do wystudzenia. 
  2. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Dzielimy je na 2 części (2/3 chłodzimy przez 30 minut, a 1/3 wkładamy do zamrażalnika).
  3. Blachę o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy schłodzone ciasto, wałkujemy i wylepiamy dno formy oraz boki. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. 
  4. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą, wykładamy owoce, ścieramy 1/3 ciasta na tartce o grubych oczkach.  Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut. 
  5. Ostatni etap to przygotowanie bezy. 4 białka ubijamy na wolnych obrotach, które stopniowo zwiększamy. cukier dodajemy w 4 porcjach i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia (około 6 minut). Wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozprowadzamy bezę i dodatkowo posypujemy wierzch cynamonem. Zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i suszymy bezę przez 40 minut. Ciasto zajadamy po wystudzeniu. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Bardzo lubię tarty :) Wygląda bardzo apetycznie i na pewno jest mega pyszna :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Latem tarty to świetna sprawa bo istnieje mnóstwo kombinacji z dodatkami! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...