Tarta rabarbarowa z bezą
Sezon na rabarbar, szparagi i inne cuda już trwa, więc korzystajmy póki są! U mnie w tym roku rabarbar z domowego ogródka, więc daleko nie muszę po niego sięgać. Kiedy samemu się go zrywa wypieki są jeszcze lepsze, tak to powinno działać, prawda? Dziś mam dla Was kruche ciasto z dużą ilością owoców i bezą. Muszę przyznać, że bałam się czy beza porządnie się wysuszy, ale od teraz tylko takie wypieki mam w planach, gdyż wyszła idealna! Sprawdźcie sami, weekend to idealny czas na takie kombinacje :)
Składniki:
kruche ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 200g schłodzonego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 700g rabarbaru
- 3 duże jabłka
- 1/3 szklanki syropu z agawy
- 1/3 szklanki cukru
- 4 białka
- 100g drobnego cukru
- cynamon
Przygotowanie:
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w grubsze plastry. Zasypujemy go 1/3 szklanki cukru i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, syrop z agawy oraz odrobinę wody. Gotujemy, aż rabarbar zmięknie. Jeśli jest za mało słodki należy doprawić go tak, aby Wam smakował. Gotowe nadzienie odstawiamy do wystudzenia.
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Dzielimy je na 2 części (2/3 chłodzimy przez 30 minut, a 1/3 wkładamy do zamrażalnika).
- Blachę o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy schłodzone ciasto, wałkujemy i wylepiamy dno formy oraz boki. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
- Podpieczony spód posypujemy bułką tartą, wykładamy owoce, ścieramy 1/3 ciasta na tartce o grubych oczkach. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut.
- Ostatni etap to przygotowanie bezy. 4 białka ubijamy na wolnych obrotach, które stopniowo zwiększamy. cukier dodajemy w 4 porcjach i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia (około 6 minut). Wyjmujemy ciasto z piekarnika, rozprowadzamy bezę i dodatkowo posypujemy wierzch cynamonem. Zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i suszymy bezę przez 40 minut. Ciasto zajadamy po wystudzeniu. Smacznego!
Bardzo lubię tarty :) Wygląda bardzo apetycznie i na pewno jest mega pyszna :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Latem tarty to świetna sprawa bo istnieje mnóstwo kombinacji z dodatkami! :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńPamiętam, jak mnie w zeszłym roku dopadła faza na ciasta z bezą. Odmieniane na wszelkie sposoby, ze wszystkimi sezonowymi owocami. W tym roku też mnie na pewno dopadnie. Z rabarbarem lubię najbardziej! :-)
OdpowiedzUsuńTa kruchość i słodycz przy jej spożywaniu jest czymś cudownym w połączeniu z delikatnie kwaśnymi owocami! :D
Usuń