Ciasto drożdżowe na oleju

Jak Wam minął weekend? Był pracowity czy raczej leniwy? Pogoda chyba dopisała, więc chociaż łatwo było się zmobilizować do jakiegokolwiek działania, a przynajmniej mi to pomaga. Ale co robić w chwilach gdy za oknem szaro, buro i ponuro?  :c Ja zawsze decyduje się na wypiekanie. Poza tym to także idealna opcja na oderwanie się od codzienności, a później chwila relaksu przy domowych słodkościach. Bo czy może być coś pyszniejszego od świeżo upieczonego ciasta i zapachu świeżo mielonej kawy? To mój mały rytuał- świeżo upieczone ciasto + filiżanka czarnej kawy. A Wy z czym zajadacie takie drożdżowe wypieki? :)

Składniki:
  • 5 szklanek mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru waniliowego 
  • 5 jajek 
  • 12dag drożdży 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka oleju 
Przygotowanie:
  1. Mleko podgrzewamy w garnuszku. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy  po łyżce mąki oraz cukru i odrobinę ciepłego mleka. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 
  2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 
  3. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę. Powoli dodajemy wszystkie składniki i porządnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, żeby było elastyczne i bez grudek. Tak przygotowane możemy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 
  4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość możemy przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem formy i ewentualnie posypać z wierzchu kruszonką lub płatkami migdałowymi. Gotowe wkładamy do piekarnika i trzymamy w nim przez 1h w 180 stopniach (z termoobiegiem). 
  5. Po upieczeniu studzimy i zajadamy. U mnie obowiązkowo z warstwą masła, truskawek i cukru! :)
 


4 komentarze:

  1. Dla mnie kubek gorącej herbaty do takiego ciacha i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka opcja zawsze się sprawdza u mojej babci, więc podpisuje się pod tym w zupełności! :)

      Usuń
  2. Takiej drożdżówki jeszcze nie robiłam, a wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger