Twarogowe knedle ze śliwkami w syropie
Dziś mam dla Was mój nowy obiadowy (i nie tylko) rarytas! Są to knedle, ale zupełnie inne niż te tradycyjne robione z ziemniaków. Postanowiłam zastąpić je serem twarogowym. Słyszałam już o takich wymysłach, jednak do tej pory wydawało mi się, że ich ugotowanie jest niemożliwe i generalnie nic z tego nie będzie. A tu taka niespodzianka! Obiad wyszedł pyszny i bardzo sycący, a co najważniejsze- słodki! :)
Składniki:
knedle:
- 250 g twarogu
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- jajko
- śliwki z syropu (domowe)
- 8 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki masła
- pół łyżeczki cynamonu
- Twaróg rozgniatamy widelcem z dodatkiem jajka i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i na koniec dolewamy mleka wyrabiając ciasto w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Ciasto na knedle wałkujemy na 1 cm, wycinamy kółka na które nakładamy po dwie połówki śliwek i lepimy. Twarogowe knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 8 minut.
- Bułkę tartą prażymy na suchej patelni, po chwili dodajemy masło i
cynamon. Gotową bułką
tartą polewamy ugotowane knedle. Smacznego!
Oooo! Pychotka!!! Swoją drogą... Miałam ulepić pierogi, może i na knedle się skuszę :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie szybciej Ci pójdzie, chociaż pierogi to także moja miłość *.*
Usuń