9 czerwca 2016

Twarogowe knedle ze śliwkami w syropie


Dziś mam dla Was mój nowy obiadowy (i nie tylko) rarytas! Są to knedle, ale zupełnie inne niż te tradycyjne robione z ziemniaków. Postanowiłam zastąpić je serem twarogowym. Słyszałam już o takich wymysłach, jednak do tej pory wydawało mi się, że ich ugotowanie jest niemożliwe i generalnie nic z tego nie będzie. A tu taka niespodzianka! Obiad wyszedł pyszny i bardzo sycący, a co najważniejsze- słodki! :)

Składniki: 
knedle:

  • 250 g twarogu
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • śliwki  z syropu (domowe)
bułka tarta z cynamonem:
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Twaróg rozgniatamy widelcem z dodatkiem jajka i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i na koniec dolewamy  mleka  wyrabiając ciasto w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut. 
  2. Ciasto na knedle wałkujemy na 1 cm, wycinamy kółka na które nakładamy po dwie połówki śliwek i lepimy. Twarogowe knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 8 minut. 
  3.  Bułkę tartą prażymy na suchej patelni, po chwili dodajemy masło i cynamon. Gotową  bułką tartą polewamy ugotowane knedle. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Oooo! Pychotka!!! Swoją drogą... Miałam ulepić pierogi, może i na knedle się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie szybciej Ci pójdzie, chociaż pierogi to także moja miłość *.*

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...