26 marca 2016

Drożdżowa babka z jabłkami

Pieczenie babki na święta stało się już naszą tradycją. Co roku wymyślam jakąś nową wersję, żeby móc zaskoczyć zarówno siebie, jak i bliskich jej smakiem. Oczywiście, są takie do których często wracamy, jednak w tym okresie powstaje coś nowego. I tak postanowiłam nadziać babkę ukochanymi jabłkami. Skusicie się? 

Składniki:
  • 500g mąki
  • 40g świeżych drożdży 
  • 100 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 75g roztopionego masła
  • 50 ml alkoholu(u mnie koniak)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
  • 3 prażone jabłka z cukrem i kardamonem

 Przygotowanie:
  1.  W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże.
  2.  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier.  Do mąki dodajemy roztopione masło, jajka, koniak i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy a potem wyrabiamy ok 10 min aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia.
  3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je zagniatamy. Rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy jabłkami i zwijamy jak roladę, którą przekładamy do foremki na babkę. Pieczemy ok 35-40 min w 180stopniach.  




 

8 komentarzy:

  1. Cudna baba :-) Wesołych świąt :-) Jak średnica foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tobie również Wesołych i spokojnych :)

      Foremka ma średnicę 18cm od dołu i 24cm od góry ;)

      Usuń
  2. Wspaniała baba, piękna i śnieżnobiała ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... z jabłkami :) musi być przepyszna :) uwielbiam wypieki z dodatkiem jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna :) Właśnie dzięki nim ma nietypowy smak :)

      Usuń
  4. Pięknie Ci się udała. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bałam się, że nie wyjdzie, więc tym bardziej dziękuje :>

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...