Drożdżowa babka z jabłkami
Pieczenie babki na święta stało się już naszą tradycją. Co roku wymyślam jakąś nową wersję, żeby móc zaskoczyć zarówno siebie, jak i bliskich jej smakiem. Oczywiście, są takie do których często wracamy, jednak w tym okresie powstaje coś nowego. I tak postanowiłam nadziać babkę ukochanymi jabłkami. Skusicie się?
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 500g mąki
- 40g świeżych drożdży
- 100 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 75g roztopionego masła
- 50 ml alkoholu(u mnie koniak)
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
- 3 prażone jabłka z cukrem i kardamonem
Przygotowanie:
- W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier. Do mąki dodajemy roztopione masło, jajka, koniak i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy a potem wyrabiamy ok 10 min aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je zagniatamy. Rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy jabłkami i zwijamy jak roladę, którą przekładamy do foremki na babkę. Pieczemy ok 35-40 min w 180stopniach.
Cudna baba :-) Wesołych świąt :-) Jak średnica foremki?
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tobie również Wesołych i spokojnych :)
UsuńForemka ma średnicę 18cm od dołu i 24cm od góry ;)
Wspaniała baba, piękna i śnieżnobiała ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
Usuńmmm... z jabłkami :) musi być przepyszna :) uwielbiam wypieki z dodatkiem jabłek :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna :) Właśnie dzięki nim ma nietypowy smak :)
UsuńPięknie Ci się udała. :)
OdpowiedzUsuńBałam się, że nie wyjdzie, więc tym bardziej dziękuje :>
OdpowiedzUsuń