28 marca 2012

Ciasteczka kokosowo-owsiane.

Tak właściwie to te ciasteczka mają nazwę ANZAC. Nazwa tych ciasteczek z antypodów pochodzi os skrótu, którym określano australijsko-nowozelandzkie siły zbrojne walczące w I wojnie światowej. To taka ciekawostka dla Was. Dodatkowo dodam,że są to kruche ciasteczka i nie dodajemy do nich jajek, więc nic lepszego nie można sobie wymarzyć : )

Składniki: 
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1/8 łyżeczki soli 
  • 2/3 kostki roztopionego masła 
  • 3 łyżki wrzątku 
  • 1 płaska łyżeczka proszku 

Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy płatki, wiórki, mąkę, cukier i sól. 
  2. Roztopione masło wlewamy do miski z suchymi składnikami. 
  3. Gotujemy wodę i w 3 łyżkach wrzątku rozpuszczamy proszek, mieszamy i dodajemy do reszty składników. 
  4. Wszystkie produkty w misce mieszamy ze sobą za pomocą łyżki i formując kuleczki wykładamy je na blachę wcześniej wyłożoną papierem. 
  5. Pieczemy w temp. 160 stopni przez około 25-30 min., aż ciasteczka się zarumienią. 

Smacznego!C:





8 komentarzy:

  1. Te ciasteczka mają nawet "swój" dzień - 25 kwietnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo tego nie wiedziałam, dziękuje c:

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetne! muszę wypróbować! kocham tołączenie kokosu i płatków owsianych

    OdpowiedzUsuń
  4. ile tej mąki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj piekłam te ciasteczka i okazało się że nie mam płatków owsianych ale mam otręby :) dodałam też jeszcze startą skórkę z 1 cytryny i orzechy włoskie ale za to ciasteczka wyszły niesamowicie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra kombinacja, miło mi to słyszeć :>

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...