Chrupiące ciasteczka kakaowe
Robiąc te pyszności nie wiedziałam,że będzie taki cudowny efekt. W ogóle bałam się z nimi cokolwiek robić, ponieważ byłam przekonana że NIC z nich nie wyjdzie,że się nie upieką, że pewnie ciasto powinno być inne. Ale ku mojemu zaskoczeniu wyszły idealne i chyba każdy kto lubi posmak czekolady i kruchość oraz delikatność się nie nie skusi.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 0,5 kostki margaryny
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek, kakao i mieszamy ze sobą.
- Mikserem ucieramy na gładką masę masło z cukrem, po chwili dodajemy żółtko i dalej miksujemy.
- Następnie stopniowo wsypujemy suche składniki i ponownie miksujemy około 5-8 min. Ciasto nie będzie idealnie gładkie, ale to w niczym nie przeszkadza.
- Gdy skończymy miksowanie, za pomocą łyżki lub w moim przypadku za pomocą rąk formujemy kuleczki i troszkę je spłaszczamy. Układamy w odstępach 3cm ponieważ ciasteczka troszkę urosną.
- Pieczemy w 180 stopniach około 20 min, tak aby brzegi były twardsze. Wyjmujemy i studzimy.
Smacznego! c:
pysznie.
OdpowiedzUsuńzroooobiłaaaaaam i nawet wyszły :33
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić margarynę masłem ?
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńPyszne wyszły : )
OdpowiedzUsuńDzisiaj je zrobie
OdpowiedzUsuńZrobilam wedlug przepisu wygladają przepysznie wlasnie pierwszą blache studze druga jest w trakcie robienia jak beda smakowac sie okaże.pozdrawiam Łódź
OdpowiedzUsuńDobra sprubowalam bo oczy juz jadły za mnie - polezam przepis sa przepyszne mi wyszlo mi 18 sztuk tyle ze rozplaszczylam je dosc mozno nadłoni , chrupkosc cudowna pierwszym skojarzeniem byly pierniki torunskie a czemu bo nie mialam kakao gorzkiego tylko takie rozpuszczalne slodzone (ilosciowo dalam te 3 łyzki i 3 lyzki cukru ale ten smak no niczym torunskie
OdpowiedzUsuń