Rogaliki z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie to najwspanialsza rzecz na świecie. Można z niego przygotować tak wiele pysznych i pożywnych rzeczy. Mogą to być rogaliki na słodko, lub rolada ze szpinakiem. Polecam również parówki w cieście,ale o tym innym razem. Teraz miałam ochotę na coś słodkiego i francuskiego, dlatego wyszły słodkie rogaliki z dżemem i serkiem. Pyszności. Rozeszły się w mgnieniu oka, aczkolwiek następnym razem bardziej je przyrumienię,a by były bardziej chrupiące c:
Składniki:
Składniki:
- opakowania ciasta francuskiego
- serek Wieluński
- Konfitura wiśniowa lub z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Ciasto rozwinąć i przeciąć na pół. Następnie kroić trójkąty (pierwszy kawałek zawsze wychodzi mało kształtny). Smarujemy serem a następnie dowolną konfiturą i zawijamy od dołu trójkąta czyli od tej najszerszej strony. Staramy się na koniec je zaokrąglić, aby kształtem przypominały rogalika lub księżyc.
- Układamy rogaliki na blaszce w małych ostępach i pieczemy około 25 min, tak aby się przyrumieniły. Blachę należy przełożyć po 10 minutach, aby każda strona upiekła się mniej więcej równomiernie.
- Wyjmujemy i studzimy.
Smacznego! c:
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMasz racje Kingo, można dodać troszkę cukru c: Ja tego nie zrobiłam bo zwyczajnie zapomniałam : )
OdpowiedzUsuńIle opakowań tego ciasta mam dać?
OdpowiedzUsuńwedług uznania :)
Usuń