Bezglutenowe owsiane ciasteczka kakaowe z goji

Hej!
W ostatnim czasie nieco musiałam zmienić swój plan żywieniowy. Pojawiło się parę produktów "zakazanych", które muszę na pewien czas wykluczyć. Jest to m.in. gluten, produkty mleczne, suszone owoce...ale nie o tym chcę Was dziś informować. W związku z tym, że jestem ŁASUCHEM zaczęłam szukać alternatywy dla cukru, glutenu i innych produktów i powiem Wam, że dla chcącego nie ma nic trudnego! :) Co więcej, takie wypieki (nie tylko słodkie) bardzo nam wszystkim w domu posmakowały. Nie obyło się bez komplikacji i niepowodzeń, ale tego przepisu jestem pewna! Mam nadzieję, że zostaniecie ze mną i razem będziemy kosztować BEZglutenowych, czasami BEZcukrowych przysmaków. Zapraszam na CIASTECZKA! 

Składniki:
125 g stopionej wegańskiej margaryny lub 100 ml oleju roślinnego 50 ml melasy z chleba świętojańskiego 75 g mąki owsianej bezglutenowej 25 g mąki amarantusowej 2 łyżki karobu w proszku szczypta soli himalajskiej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka inuliny w proszku (można pominąć) 150 g płatków owsianych bezglutenowych 3 łyżki amarantusa ekspandowanego 2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny suszonej (można pominąć) 50 -75ml mleka jaglanego lub wody

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem | Mama Alergika Gotuje
  • 100 ml oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 75 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki gryczanej
  • 1.5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g płatków owsianych, drobnych
  • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego 
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 2-3 łyżki owoców goji
  • 80-100 ml wody 
Przygotowanie:
  1. Sypkie składniki  umieszczamy w misce, dodajemy suszone owoce i  mieszamy 
  2. Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do miski- wszystko miksujemy. Dolewamy wodę i wciąż miksujemy. Jeśli składniki się nie połączyły to dolewamy jeszcze odrobinę wody do momentu, aż będzie można formować swobodnie kulki. 
  3. Odrywamy porcję  ciasta i tworzymy kulki, które delikatnie spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym na 170 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Po upieczeniu studzimy i przekładamy do szczelnego słoika. 






125 g stopionej wegańskiej margaryny lub 100 ml oleju roślinnego 50 ml melasy z chleba świętojańskiego 75 g mąki owsianej bezglutenowej 25 g mąki amarantusowej 2 łyżki karobu w proszku szczypta soli himalajskiej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka inuliny w proszku (można pominąć) 150 g płatków owsianych bezglutenowych 3 łyżki amarantusa ekspandowanego 2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny suszonej (można pominąć) 50 -75ml mleka jaglanego lub wody

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem | Mama Alergika Gotuje
125 g stopionej wegańskiej margaryny lub 100 ml oleju roślinnego 50 ml melasy z chleba świętojańskiego 75 g mąki owsianej bezglutenowej 25 g mąki amarantusowej 2 łyżki karobu w proszku szczypta soli himalajskiej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka inuliny w proszku (można pominąć) 150 g płatków owsianych bezglutenowych 3 łyżki amarantusa ekspandowanego 2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny suszonej (można pominąć) 50 -75ml mleka jaglanego lub wody

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem | Mama Alergika Gotuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger