Chlebek bananowy (wegański)
Ostatnio w sklepach coraz częściej spotkać można gotowe mieszanki na burgery/placuszki/naleśniki/chleby. Idąc na przekór tym "trendom" zdecydowałam się na przygotowanie własnego chlebka bananowego, co zajęło mi (UWAGA) 10 min łącznie z posprzątaniem. Chce Wam pokazać, a tym samym uświadomić, że takie domowe wypieki to nic trudnego, czy też pracochłonnego. Dziś postawiłam na mąkę orkiszową, ale możecie użyć dowolnej innej. Jeśli nie lubicie masła orzechowego to skorzystajcie z migdałowego lub pasty tahini. Jeden przepis może mieć wiele możliwości i być urozmaicany na rożne sposoby. Wszystko zależy wyłącznie od waszych preferencji smakowych :)
Składniki
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki oleju kokosowego
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki owoców goji/rodzynek
- 3 łyżki erytrytolu
- W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy wraz z masłem orzechowym i studzimy. Suche składniki mieszamy w misce, a banany rozgniatamy na gładką pastę.
- Suche składniki łączymy razem z mokrymi przy pomocy łyżki/widelca. Na sam koniec dosypujemy suszone owoce.
- Gotową masę przekładamy do keksówki, wcześniej wysmarowanej olejem. Chlebek pieczemy w 180stopanich przez 50 min (funkcja górnej i dolnej grzałki). Ja dodatkowo posypałam wierzch kruszonką (połączyłam olej kokosowy z mąką kukurydzianą, orkiszową i erytrytolem :)). Po upieczeniu całość studzimy i dopiero kroimy. Po 3 dniach warto przechowywać chlebek już w lodówce.
Mega smacznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! Taki właśnie jest :)
UsuńMuszę wypróbować ten przepis. Wcześniej korzystałam z innych gdzie było jajko, jednak zamieniałam je na glutka z siemienia. ;)
OdpowiedzUsuń