Piernik Kasztelański.
Składniki na ciasto:
- 25 dkg margaryny
- 25 dkg miodu
- 25 dkg cukru
- 75 dkg mąki
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki wody
- 1 paczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g marmolady wieloowocowej
Składniki na polewę:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 6 łyżek mleka
- 2-3 łyżki kakao
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
1.Na małym ogniu rozpuścić margarynę i dolać wodę. Kakao wymieszać z cukrem i dodać do margaryny. Mieszać aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawić do ostygnięcia.
2. Utrzeć jajko i miód. Dodać ostudzoną margarynę i ponownie wymieszać.
3. Resztę składników wymieszać z mąką i przesiewając WMIESZAĆ łyżką do zrobionej masy.
4. Piec 40 min w temperaturze 170 stopni.
5. Upieczone i wystudzone ciasto rozkroić (w zależności od wysokości) na jedną lub dwie części. Posmarować marmoladą. Na górze polewamy czekoladą ( na całej powierzchni lub częściowo).
Smacznego! (:
Oczywiście możecie mi zadawać pytanie w komentarzach lub na http://www.formspring.me/everyweh !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz