Maślane wicherki.
A o to przepis :
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sodki/proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 1,5 kostki margaryny
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1/3 słoika powideł wiśniowych
Przygotowanie:
1.Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
2. Wyłożyć blachy papierem.
3. Przesiać mąkę, sól, sodkę do miseczki.
4. Ukręcić mikserem gładką masę z masła i cukru pudru. Dodać produkty sypkie i jeszcze raz wymieszać.
5. Założyć jedną z końcówek na tubkę (lub woreczek do dekorowania), napełnić i wyciskać płaskie wicherki na blachy w odstępach 2 cm.
6. Ułożyć konfiturę na szczycie każdego wicherka.
7. Piec około 20 min. aż się zarumienią.
Przepis jest mniej więcej na 70 sztuk, życzę smacznego! : )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz