Chlebek bananowy (wegański)

Ostatnio w sklepach coraz częściej spotkać można gotowe mieszanki na burgery/placuszki/naleśniki/chleby. Idąc na przekór tym "trendom" zdecydowałam się na przygotowanie własnego chlebka bananowego, co zajęło mi (UWAGA) 10 min łącznie z posprzątaniem. Chce Wam pokazać, a tym samym uświadomić, że takie domowe wypieki to nic trudnego, czy też pracochłonnego. Dziś postawiłam na mąkę orkiszową, ale możecie użyć dowolnej innej. Jeśli nie lubicie masła orzechowego to skorzystajcie z migdałowego lub pasty tahini. Jeden przepis może mieć wiele możliwości i być urozmaicany na rożne sposoby. Wszystko zależy wyłącznie od waszych preferencji smakowych :)

Składniki
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 3 dojrzałe banany 
  • 3 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego 
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki owoców goji/rodzynek 
  • 3 łyżki erytrytolu 
Przygotowanie:
  1.  W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy wraz z masłem orzechowym i studzimy. Suche składniki mieszamy w misce, a banany rozgniatamy na gładką pastę. 
  2. Suche składniki łączymy razem z mokrymi przy pomocy łyżki/widelca. Na sam koniec dosypujemy suszone owoce. 
  3. Gotową masę przekładamy do keksówki, wcześniej wysmarowanej olejem. Chlebek pieczemy w 180stopanich przez 50 min (funkcja górnej i dolnej grzałki). Ja dodatkowo posypałam wierzch kruszonką (połączyłam olej kokosowy z mąką kukurydzianą, orkiszową i erytrytolem :)). Po upieczeniu całość studzimy i dopiero kroimy. Po 3 dniach warto przechowywać chlebek już w lodówce. 
 
 

3 komentarze:

  1. Muszę wypróbować ten przepis. Wcześniej korzystałam z innych gdzie było jajko, jednak zamieniałam je na glutka z siemienia. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger