Rogaliki maślane na drożdżach

Witajcie! Ostatnie dwa tygodnie uciekły mi niezauważalnie. Nawet nie wiem, kiedy zbliżyliśmy się prawie do końca kolejnego miesiąca! Brzmi strasznie? Wiem. Pozostaje jedynie łapać wspomnienia i celebrować wolne chwile. Ja za każdym razem doceniam powrót do domu i cieszę się czasem spędzanym w gronie najbliższych. Jednak, żebyście nie myśleli,że tylko siedzę i nic nie robię to na dowód tego przychodzę do Was z drożdżowo- maślanymi rogalikami. Przy takich temperaturach ciasto urośnie Wam w mig, a kwestia wycinania i zawijania nie potrwa dłużej niż 10 minut, więc do dzieła! Z takimi wypiekami wspólnie spędzane chwile będą jeszcze przyjemniejsze! :)

Składniki:

  • 600g mąki orkiszowej 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 100g drożdży 
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 
  • szczypta soli
  • powidła do nadzienia 
Przygotowanie:
  1. Masło rozpuścić i przestudzić. 
  2. Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami, łyżką mąki oraz cukrem i odstawić do momentu, aż zaczyn zacznie pracować. 
  3. W dużej misce umieścić przesianą mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Wyrabiać do momentu, aż uzyska się elastyczne i gładkie ciasto- powinno łatwo odchodzić od ścianek miski.Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy by ciasto podwoiło objętość. 
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części, każdą rozwałkowujemy i dzielimy na 8 trójkątów. Nadziać powidłami i uformować rogaliki.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut lub do zarumienienia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. 




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger