Kruche ciasteczka orzechowe

Witaj! Koniecznie muszę podzielić się przepisem na te obłędnie kruche, maślane i orzechowe ciasteczka! Dla mnie biją rekordy! To już kolejna partia ich wypieku, a to chyba najlepsza dla nich rekomendacja, prawda? Mam nadzieję, że podbiją również serca Wasze i Waszych bliskich. A może to będzie opcja dodatku do świątecznego prezentu? :)

Składniki:
  • 50g orzechów włoskich 
  • 40g migdałów
  • 170g mąki pszennej 
  • 120g masła 83% tł.
  • 40g erytrytolu 
  • 1 łyżka whisky/brandy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • cukier puder do obtoczenia ciastek
Przygotowanie:
  1. Migdały oraz orzechy włoskie mielimy np. za pomocą blendera z ostrzem "S". 
  2. Masło ucieramy na puszystą masę z erytrytolem oraz solą. Następnie dodajemy whisky. Teraz czas na przesianie mąki i dodatek zmielonych orzechów. Całość łączymy za pomocą miksera lub energicznie mieszamy masę drewnianą łyżką. 
  3. Z powstałego ciasta tworzymy kuleczki, które spłaszczamy tworząc w nich dziurkę. 
  4. Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach z grzałką góra-dół przez 15-20 minut- pilnujemy by ciasteczka się nie przypaliły! Po upieczeniu studzimy, a następnie obtaczamy je w cukrze pudrze. 
  5. Przechowujemy w szklanym naczyniu nawet do 2 tygodni! Z każdym dniem są coraz lepsze, więc warto :) 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger