26 listopada 2018

Chałka całonocna z kruszonką

Witam łasuchów i miłośników domowego pieczywa! Dziś mam dla Was 3-warkoczową chałkę obsypaną sporą ilością kruszonki (by móc co wyjadać). Tym przepisem możecie zaskoczyć nocujących u Was gości, ponieważ ciasto odpoczywa całą noc w lodówce, więc rano wystarczy poczynić tylko parę małych kroków by móc rozkoszować się jej smakiem przy śniadaniu! Przekonałam Was? Jeśli jeszcze nie, to spójrzcie na nią, czyż nie wygląda obłędnie pysznie? :) 
Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 30g cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 50g rozgrzanego masła
  • 2 żółtka
  • jajko 
  • 160ml mleka 
kruszonka:
  • 80g mąki pszennej 
  • 20g mąki kukurydzianej
  • 30g cukru pudru 
  • 50g masła, rozpuszczonego 
Przygotowanie:
  1. W misce połącz mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Dodaj roztrzepane żółtka oraz jajko, wlej rozgrzany tłuszcz oraz podgrzane mleko i zacznij wyrabiać ciasto. Im dłużej wyrabiasz ciasto, tym chałka będzie bardziej puszysta. Miskę przykryj folia aluminiową, nakryj ścierką i odstaw na 30 minut, a następnie schowaj najlepiej na całą noc do lodówki. Rano, wyjmij ciasto na 2h przed przystąpieniem do pieczenia by nabrało odpowiedniej temperatury. 
  2. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i przełóż na oprószoną mąką stolnicę. Chałkę można przygotować na trzy sposoby: klasyczna trzywarkoczowa (tę wykonamy:)), czterowarkoczowa i sześciowarkoczowa. 
  3. Trzywarkoczowa: Część ciasta podziel na trzy małe porcje i z każdej roluj długie pasma. Złącz je ze sobą od jednej strony i rozłóż równomiernie. Cały proces formowania chałki zamieściłam na grafice poniżej. 
  4. Zaplecione chałki odstaw na 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posyp przygotowaną kruszonką. Piecz w 170 stopniach przez 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Zjedz po wystudzeniu z ulubionymi dodatkami- u nas porcja masła i powidła śliwkowe lub miód! Smacznego! 





2 komentarze:

  1. Świetny pomysł, uwielbiam chałki, a kruszonkę to chyba każdy uwielbia wyjadać :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...