Sernik z rosą


Marzec, będzie miesiącem intensywnym i miejmy nadzieję pełnym inspiracji, nie tylko tych kulinarnych :)  Z pewnością będzie to okres przygotowań do świąt pod względem czasu spędzanego w kuchni, ale także rozwoju osobistego. Poza tym mam nadzieję, że uda mi się zakończyć wszelkie pilne sprawy związane z uczelnią jeszcze przed okresem wielkanocnym by móc w 100% się wyciszyć, zregenerować i cieszyć czasem z bliskimi. Jednak na to wszystko muszę jeszcze troszkę poczekać. Póki co, zostawiam Was z sernikiem, który od dawna siedział w mojej głowie. Nie jest to sernik z klasy puszystych i kremowych, ale bardziej zbity, więc ten typ trzeba lubić :) Całość udało mi się zakończyć pożądaną bezą "lekką jak chmurka" :)


Składniki:
Ciasto kruche:

  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 120g masła
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 250g mascarpone
  • 70ml oleju np. rzepakowego
  • 500ml mleka
  • 4 żółtka
  • 130g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Beza:
  • 4 białka
  • 100g cukru
Przygotowanie:
  1. Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone zimne masło, cukier puder oraz żółtko. Zagnieść szybko na jednolitą masę. Wylepić dno formy oraz boki (blaszka wcześniej wyłożona papierem do pieczenia o średnicy 26cm). Odstawić do lodówki.
  2. Przygotować masę serową. Twaróg,serek, cukier, olej, mleko, żółtka, cukier i budynie w proszku zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Masę przełożyć do formy. 
  3. Sernik pieczemy 1,5h w 160 stopniach. Na 15 minut przed końcem wypiekania ubijamy pianę z białek i cukru, którą przekładamy na ciasto i zapiekamy. Po upływie ustalonego czasu zostawiamy sernik w piekarniku na kolejne 15 minut, a po wyciągnięciu całkowicie studzimy. Smacznego!



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger