13 marca 2018

Rogaliki kokosowe z marmoladą

Kochani, dziś jedne z moich ulubionych słodkości, ale w zmienionej wersji ze względu na dodatki do ciast, które mają istotny wpływ na efekt końcowy i strukturę ciasta! Nie wiem jak Wy, ale ja takie maleństwa mogę chrupać do popołudniowej kawy codziennie-to uzależnienie. Dodatkowo, możecie zrobić większy zapas i część z nich zamrozić, więc smakiem można cieszyć się na dłużej i skorzystać z zapasów, kiedy pojawią się niespodziewani goście lub przyjdzie nam na nie ochota. To jak, pieczecie ze mną? :)

Składniki:
  • 230g mąki pszennej
  • 100g wiórków kokosowych
  • 60g cukru pudru 
  • 200 zimnego masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •  szczypta soli 
  • nadzienie: powidła śliwkowe, marmolada, krem czekoladowy 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy je na 30 minut do lodówki by odpoczęło, a tym samym dało się łatwiej dzielić.  Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy jedną z nich na okrąg. Ostrym nożem kroimy ciasto na trójkąty, nakładamy farsz i zawijamy. Czynność powtarzamy,aż ciasto się skończy :) Rogaliki smarujemy białkiem, a następnie pieczemy w 180 stopniach przez 20minut- należy je obserwować muszą być delikatnie zarumienione. Zajadamy po wystudzeniu. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...