28 lutego 2018

"Maślane" ciasteczka wegańskie


 Ostatnio podczas robienia ciasteczek mama zapytała o ich zdrowszą wersję, którą kiedyś mogłabym wypróbować. Nie czekając na następną okazję tzn. tydzień postanowiłam przetestować ten pomysł natychmiast. Muszę przyznać, że ciasteczka wyszły bardzo kruche i "maślane"- rozpływają się w ustach i uwaga- uzależniają! Na te zimowe wieczory z kubkiem gorącego kakao sprawdzają się u nas idealnie! Dlatego, jeśli chcecie przetestować coś nowego i zdrowszego to zachęcam! :)

Składniki:

  • 150g wegańskiej margaryny ewentualnie oleju kokosowego
  • 180g mąki pszennej 
  • 30g mąki kukurydzianej 
  • 75g mąki ziemniaczanej 
  • 4 łyżki cukru pudru 
Przygotowanie:
  1. Wszytskie składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy ciasto by otrzymać zwartą kulę. Ciasto wstawiamy maksymalnie na 15-20minut do lodówki, aby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części, tworzymy kuleczkę, którą spłaszczamy. Jeśli posiadacie stempelki do ciastek możecie właśnie ich użyć :) 
  2. Ciasteczka pieczemy 15-18minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, ponieważ w pierwszym etapie będą bardzo mięciutkie i kruche. 


2 komentarze:

  1. Ślicznie wyglądają i na pewno są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są i długo utrzymują świeżość :) Dziękuję :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...