9 stycznia 2018

"Chocolate chip cookies"- zdrowsza wersja



Kochani moi, koniecznie, ale to koniecznie musicie skosztować tych ciasteczek i obowiązkowo trzymać się przepisu od początku do końca! Jedyne odstępstwo możecie uczynić przy rodzaju używanej mąki (pszenna będzie w porządku) oraz przy wyborze cukru- spokojnie użyjcie zwykłego białego lub trzcinowego, ja postanowiłam poeksperymentować i podkręcić ich smak, a tym samym zrobić bardziej "legalną" wersję. Mięciutkie, pulchne i baaaaardzo wciągające! :)

Składniki: /12 sporych sztuk/

  • 100 g masła
  • ⅔ szklanki cukru kokosowego
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g gorzkiej czekolady 60-70 %

Przygotowanie:
  1. Masło rozpuszczamy z cukrem i studzimy. Mieszamy mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Czekoladę siekamy.
  2. W większej misce ucieramy roztopione masło z cukrem i jajkiem. Dodajemy przygotowaną mąkę, mieszamy. Dorzucamy posiekaną czekoladę i łączymy. 
  3. Formujemy ciastka, które rozkładamy na blaszce. Najlepiej ciasteczka schłodzić przez min. godzinę – będą wtedy bardziej zwarte w formie i miękkie w środku.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Pieczemy przez max 15 minut – ciasteczka w momencie wyjmowania z piekarnika mają być jeszcze miękkie w środku, gdyż podczas studzenia na blaszce będą jeszcze zastygać. 



 

6 komentarzy:

  1. uwielbiam wszelakie zdrowsze odmiany tradycyjnych ciasteczek. Przeurocze wyszły, w sam raz do schrupania;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zawsze dobry zamiennik- miło, że nie tylko dla mnie :)

      Usuń
  2. Lubię kokosowy cukier w wypiekach. Mają one fajny smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie zupełnie coś innego, są też dzięki niemu delikatniejsze :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...