23 grudnia 2016

Muffinki jabłkowo-korzenne

W głośnikach rozbrzmiewają świąteczne utwory, z kominka unosi się zapach piernikowego wosku, a obok mnie spoczywa kubek gorącej herbaty z malinami oraz świeża babeczka. Brakuje tylko śniegu za oknem, ale i bez tego jest cudownie. Czas na regenerację i odpoczynek. Mam nadzieję, że w ten świąteczny czas znajdziecie chwilę dla siebie, a także dla swoich bliskich. Wesołych Świąt!

Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sodki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy 
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę 
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
Przygotowanie:
  1. W jednej misce łączymy wszystkie sypkie składniki. W drugim naczyniu mieszamy jajko z mlekiem, olejem oraz miodem. Dodajemy jabłka i wsypujemy zawartość z sypkimi składnikami.  
  2. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w 160 stopniach przez 35 minut. 
  3. Wystudzone babeczki dekorujemy roztopioną białą czekoladą oraz ciasteczkami korzennymi (---> miodowe choinki) . Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...