3 kwietnia 2012

Ciasteczka imbirowe z rodzynkami.

Oczywiście znowu ciasteczka,ale kto nie lubi czegoś chrupać, prawda? Przecież zawsze przyjemniej jest pooglądać jakiś film i mieć coś pysznego i świeżego przy sobie. Ciasteczek wychodzi około 20-25 i mogą leżeć w pojemniczku nawet 7-8dni c:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/2 kostki miękkiego masła 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki wody 
  • 1/2 szklanki rodzynków
Przygotowanie:
  1. Mikserem ucieramy gładką masę z masła i cukru. Dodajemy jajko i wodę. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z imbirem, proszkiem, cukrem z dodatkiem prawdziwej wanilii i cynamonem. Miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji i wsypujemy rodzynki dalej miksując. 
  2. Z masy formujemy małe kuleczki, lekko je spłaszczamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem. 
  3. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 min. (Rodzynki troszkę się przypalą,ale po wystudzeniu ciastek będzie ok).

Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...