9 grudnia 2011

Kruche ciasteczka.


Jest to typ ciastek, nadający się na każdą okazję, można je dekorować w przeróżny sposób, przy czym oczywiście jest masa zabawy : ) Ja zrobiłam ciacha oczywiście o tematyce świątecznej.

Składniki:

  • 1kg mąki 
  • 30 dag cukru pudru
  • 60 dag margaryny
  • 8 żółtek 
  • szczypta soli
  • 2 torebki cukru waniliowego 
Przygotowanie:
1. Schłodzone masło wyjąć i posiekać z mąką, Dodać resztę sypkich składników. Żółtka dodać do masy,a białka wlać do jakiegoś kubeczka i odstawić na później (będą do posmarowania ciastek) 
2. Zagnieść całe ciasto.
3. Uformować kulę,zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki. 
4. Ciasto wyjąć, pokroić na kawałki i rozwałkować grubości 3-5 mm. Foremką wykrawać ciasteczka różnego kształtu. 
5. Blachę wyłożyć pergaminem.Przełożyć na nią ciasteczka i posmarować białkiem. Następnie posypać lekko cukrem (nie jest to konieczne). Piec w temperaturze 180 stopni około 15 min do zarumienienia. 
6. Wyłożyć na talerz i odstawić do wystygnięcia. 

Smacznego! : )

Wszystkie składniki zagniatamy w jedną masę..

Choineczki udekorowane lukrem i posypane płatkami ozdobnymi..


Kółeczka  przekładane konfiturą wiśniową i rodzynkami, na górze wzorki z lukru przysypane kolorową posypką 
Choineczki cz II, oblane lukrem, posypane czekolada  a po boku ozdobione pisakami cukrowymi..
Mikołajkowe skarpetki ozdobione konfiturą wiśniową, lukrem i perełkami..


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...