1 grudnia 2011

Bułeczki cynamonowe z masłem miodowym.


Niby nic, a jednak tak wciąga. Gdy zaczynałam robić to ciasto myślałam że nic z tego nie wyjdzie i byłam negatywnie nastawiona do całej tej 'zabawy' jednak się udało. Od  razu mówię że nie jest to taka łatwa robota, ponieważ ciasto strasznie się klei, ale dla chcącego nie ma nic trudnego, prawda? Na początku jak zrobić te pyszne bułeczki.

Składniki:

  • 14g drożdży suchych 
  • 400g mąki
  • pół łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie:
1. Do małego garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Wszystko mieszamy i odstawiamy na około 15min w ciepłe miejsce aż się wszystko spieni. 
2. Do dużej miski wbijamy jajka, wlewamy urośnięte drożdże, dodajemy powoli resztę sypkich składników i mieszamy (lub ugniatamy w zależności od tego jakie wyjdzie ciasto). 
3. Z wyrobionego ciasta układamy małe kuleczki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem. 
4. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy około 20 min. 

Odstawiamy bułeczki do wystygnięcia i zajmujemy się masłem. Co nam potrzebne? 
  •  4 łyżki masła (najlepiej takiego w pokojowej temperaturze)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cukru
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Gdy to skończymy zabieramy się do jedzenia. Smacznego ! : )



Pamiętajcie, że możecie pytać o co chcecie, a także zwyczajnie komentować pod postem ! (: 

1 komentarz:

  1. Inspiracja do następnego przepisu z syropu mniszka. Zamiast miodu oczywiście ;)


    Dziękuję, że mnie zaprosiłaś tutaj.

    turlam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...