3 grudnia 2011

Jogurtowa panna cotta (4 porcje)


Jest to póki co mój ulubiony deser. Lekki, nie za słodki i co najważniejsze można go robić na wiele sposobów,
z rożnymi dodatkami i z różną dekoracją, a więc zabawa gwarantowana : )


Składniki:


  • 3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleka
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 4-5 łyżek miodu 
Przygotowanie


1. Do małego kubeczka wsypujemy żelatynę i dodajemy 6 łyżek ciepłej wody. Mieszamy i czekamy aż napęcznieje. 
2. W garnku grzejemy mleko i rozpuszczamy miód. 
3. Zestawiamy garnek z ognia. Dodajemy rozrobioną żelatynę, mieszamy. Następnie dodajemy jogurt dalej mieszając. 
4. Zrobioną masę wlewamy do szklanek (lub innego naczynia) i wstawiamy na 6h do lodówki 
5. Później wyjmujemy i dekorujemy według uznania.(poniżej moje  propozycje)


2 łyżeczki konfitury wiśniowej, płatki czekoladowe.

2 łyżeczki konfitury wiśniowej, 2 łyżki rodzynek, kolorowa posypka

1 łyżeczka otrębów, 3 łyżeczki musli, mandarynki
+ wszystko polane delikatnie miodem

 Połowa deseru wyłożona mandarynkami druga połowa rodzynkami, wszystko oblane miodem i posypane kolorową posypka i płatkami czekoladowymi.

Smacznego ! : )

3 komentarze:

  1. Pyszny pomysł na jeden z moich deserów! Smacznie i apetycznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo dziękuje bardzo i zapraszam częściej! : )

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka świetny przepis

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...