Naleśniki bazyliowe
Składniki:
ciasto:
- liście bazylii z jednej doniczki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 130g mąki
- 1łyżka oleju
- szczypta soli (ew. cukier w przypadku naleśników na słodko)
- 2 kostki mrożonego szpinaku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczka soli
- 1 plasterek sera mascarpone
- 1/3 posiekanej papryczki chilli
- 1/2 pomidora
- Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na jednolitą masę.
- Szpinak rozmrażamy i doprawiamy.
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (u mnie było to masło klarowane). Odsączamy na ręczniku papierowym.
- Kolejno nakładamy szpinak, pomidora i składamy. Podajemy natychmiast.
naleśniki na zielono! to mi się podoba i bez wątpienia wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że Co posmakują :)
Usuńcudowne, kolor super!
OdpowiedzUsuńBazylia czyni cuda :D
UsuńBardzo ciekawy przepis. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale świetny kolor :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! I wszystko naturalne! :)
UsuńJakie zieloniutkie - chętnie porwę takie na dzisiejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :>
UsuńBardzo dziękuję :>
OdpowiedzUsuńTo dopiero pyszność!
OdpowiedzUsuńDziękuję i muszę się z Tobą zgodzić :>
Usuń