'Mokra' babka cytrynowa.
Przygotowania do świąt się zaczęły. Dzisiaj testowałam nowy przepis na babkę. Jeszcze sama nie wiem, którą zrobię, ale już niedługo zaproponuję Wam inne moje pomysły i może na coś się skusicie. Udanej niedzieli Wam życzę kochani :) 
- 120g masła
 - 80g cukru
 - 8g cukru waniliowego
 - skórka starta z 3/4 cytryny
 - 2 jajka
 - 200g mąki
 - 1/2 łyżeczki sodki/proszku do pieczenia
 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
 - sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
 - cukier puder
 - bułka tarta
 
- Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
 - Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny na gładką masę. Kiedy masa będzie gładka wbijamy jajka i dalej miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodką/proszkiem i miksujemy na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy jogurt i sok wyciśnięty z cytryny - miksujemy.
 - Masę przekładamy do formy i pieczemy w 160 stopach ( z termoobiegiem) przez 40-50 minut.
 - Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
 
taką bym chętnie zjadła:)
OdpowiedzUsuńSzybko się robi :D
Usuńale wspaniała!
OdpowiedzUsuńbaba cytrynowa - za niedługo i ja robię podobną ;D pysznie !!
OdpowiedzUsuńOo super :) Dziękuje :)
Usuńcytrynowa to u nas pozycja obowiązkowa :)
OdpowiedzUsuńU mnie od jakiegoś czasu również, moja mama uwielbia! :)
Usuńu mnie na święta też będzie cytrynowa :)
OdpowiedzUsuńto moja ukochana, zawsze pierwsza zchodzi podczas świąt! :D
OdpowiedzUsuńCytrynowe rządzą! :)
UsuńO tak! uwielbiam takie babki, dzisiaj jadłam kawałek, niestety ze sklepu. Domowa baba będzie dopiero na święta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)
Takie sklepowe też lubię, ale masz rację domowa to jednak najlepsza :)
UsuńChyba się na nią skuszę, tylko muszę taką formę z kominem kupić, bo nie mam.
OdpowiedzUsuńNawet bez tej formy można zrobić w zwykłej formie na chleb lub keks :)
UsuńPyszna babka idealna na święta :) Super!
OdpowiedzUsuńPo co piszecie takie głupie komentarze? smacznie wygląda, zrobię na święta , chętnie bym zjadła! Jak jakieś stare kwoki. Zrób i napisz czy dobra czy warto korzystać z tego przepisu
OdpowiedzUsuńCzasami ludzie też piszą o swoich odczuciach jeśli już wykorzystają przepis, ale uważam, że to miłe gdy doceniają to jak wygląda przygotowana potrawa :)
Usuń