Calzone na Światowy Dzień Pizzy.

Dziś Światowy Dzień Pizzy! Takiego dnia nie mogłam przegapić i mimo tego, że pizzę w tym tygodniu już robiliśmy to postanowiłam to powtórzyć tylko w nieco innej wersji, ale również bardzo pysznej! Mam nadzieję, że Wam się spodoba.
A Wy obchodziliście jakoś specjalnie dzisiaj ten dzień? :)

Składniki:
na ciasto:
  • 8g suchych drożdży 
  • 250 ml letniej wody 
  • łyżeczka cukru 
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki oliwy 
  • 350g mąki 
na farsz:
  • 1kg mielonego mięsa (30dag łopatki, 30dag karczku, 40dag piersi z kurczaka) 
  • sól, pieprz
  • 30 da pieczarek 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki gotowych pomidorów w sosie własnym 
  • szklanka wody 
  • oliwa z oliwek  
  • bazylia, oregano 
  • ser żółty 
Przygotowanie:
  1.  W małym garnuszku rozpuszczamy w 125ml wody cukier i dodajemy suche drożdże. Mieszamy i odstawiamy do podwojenia objętości lub do spienienia się zaczynu.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałą wodę, olej, sól i zaczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 50 min lub do podwojenia objętości. 
  3. W tym czasie zmielone i doprawione solą i pieprzem mięso smażymy na patelni. Po 10-15 minutach wrzucamy do garnka.
  4. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie i wrzucamy do mięsa. Najlepiej obie rzeczy podsmażyć osobno.
  5. Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy do garnka. 
  6. Czosnek siekamy i podsmażamy delikatnie na maśle, ale nie za długo, ponieważ stanie się gorzki i również wrzucamy do garnka. Wszystko mieszamy i prużymy.
  7. Dodajemy pomidory z puszki, wlewamy szklankę wody i doprawiamy bazylią i oregano. Mieszamy ze sobą i czekamy aż całość się zagotuje.Odstawiamy. 
  8. Wyrośnięte ciasto  wyrabiamy przez chwilę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie dzielimy je na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na placki o średnicy 22cm. 
  9. Placki przekładamy na wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na połówkę placka wykładamy przygotowany wcześniej farsz (można delikatnie odsączyć z nadmiaru sosu) i posypujemy wierzch startym serem. Brzegi ciasta smarujemy delikatnie wodą i zaklejamy tak jak pierogi. Czynność powtarzamy z każdym plackiem. 
  10. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 min. 
  11. Najlepiej smakuje polane ketchupem z dodatkiem ziół.

Smacznego :)





11 komentarzy:

  1. fajny zamiennik :-) u mnie była pizza z bułki :P

    OdpowiedzUsuń
  2. No pewnie, że się podoba :) baardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę, mam nadzieje, ze wypróbujesz przepis i Ci posmakuje ;)

      Usuń
  3. fajny pomysł by obchodzić ten dzień w ten sposób , w sumie to pyszny pomysł ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ja od teraz również, nie wiedziałam, że mi tak posmakuje! :)

      Usuń
  5. piękny pizzowy "pierożek"! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominowałam Cię do Libster Award ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger