Ciasteczka imbirowe z rodzynkami.
Oczywiście znowu ciasteczka,ale kto nie lubi czegoś chrupać, prawda? Przecież zawsze przyjemniej jest pooglądać jakiś film i mieć coś pysznego i świeżego przy sobie. Ciasteczek wychodzi około 20-25 i mogą leżeć w pojemniczku nawet 7-8dni c:
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 kostki miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki rodzynków
Przygotowanie:
- Mikserem ucieramy gładką masę z masła i cukru. Dodajemy jajko i wodę. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z imbirem, proszkiem, cukrem z dodatkiem prawdziwej wanilii i cynamonem. Miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji i wsypujemy rodzynki dalej miksując.
- Z masy formujemy małe kuleczki, lekko je spłaszczamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem.
- Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20 min. (Rodzynki troszkę się przypalą,ale po wystudzeniu ciastek będzie ok).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz