Pasztet dyniowo-soczewicowy
Cześć! Jesień w kalendarzu, jesień za oknem, więc i na naszych talerzach powinniśmy zrobić zmiany! Póki co królową w mojej kuchni została dynia i mogę ją dodawać do wszystkiego, dosłownie! Na słodko (w postaci puree do owsianki lub dodatek do ciasteczek w celu złączenia składników) oraz wytrawnie ( klasyczna zupa krem, hummus lub indyjskie curry). Tym razem postanowiłam przygotować WEGAŃSKI PASZTET z dodatkiem soczewicy i ryżu. Koniecznie dodajcie do niego sporo curry, gdyż to ono podkreśla cały smak i jest niezbędne. Taką porcję pasztetu (100g) spokojnie możecie zabrać ze sobą na drugie śniadanie i zjeść z dodatkiem świeżej sałatki/surówki/gotowanych warzyw z tłuszczem. Dzięki temu Wasz posiłek nie będzie nudny i z pewnością Was odpowiednio odżywi! I kolejna zaleta- bardzo łatwo zabrać taki zestaw ze sobą do szkoły bądź pracy w formie lunchboxa! :)
- 200g czerwonej soczewicy
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 250g dyni Hokaido
- 0.5 szklanki ryżu
- 0.5 szklanki płatków owsianych
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka przyprawy curry
- 0.5 łyżki kurkumy
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę i dynię ścieramy na tartce. Stopniowo podsmażamy na oliwie, przekładamy do miski.
- Gotujemy soczewicę i ryż. Odstawiamy do wystudzenia.
- W misce łączymy ryż, soczewicę i podsmażone warzywa. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Masa musi być wystudzona. Wówczas dodajemy płatki oraz mąkę. Wyrabiamy i w razie potrzeby dolewamy wodę.
- Keksówkę smarujemy
olejem, posypujemy płatkami owsianymi i wykładamy masę. Wyrównujemy.
Pieczemy pasztet w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50-60
minut, aż wierzch się zarumieni. Wyjmujemy z blaszki po całkowitym
wystudzeniu.
Pyszności <3
OdpowiedzUsuńWyjątkowo pyszny!
OdpowiedzUsuń