Bezglutenowe owsiane ciasteczka kakaowe z goji
Hej!
W ostatnim czasie nieco musiałam zmienić swój plan żywieniowy. Pojawiło się parę produktów "zakazanych", które muszę na pewien czas wykluczyć. Jest to m.in. gluten, produkty mleczne, suszone owoce...ale nie o tym chcę Was dziś informować. W związku z tym, że jestem ŁASUCHEM zaczęłam szukać alternatywy dla cukru, glutenu i innych produktów i powiem Wam, że dla chcącego nie ma nic trudnego! :) Co więcej, takie wypieki (nie tylko słodkie) bardzo nam wszystkim w domu posmakowały. Nie obyło się bez komplikacji i niepowodzeń, ale tego przepisu jestem pewna! Mam nadzieję, że zostaniecie ze mną i razem będziemy kosztować BEZglutenowych, czasami BEZcukrowych przysmaków. Zapraszam na CIASTECZKA!
Składniki:
125 g stopionej wegańskiej margaryny lub 100 ml oleju roślinnego
50 ml melasy z chleba świętojańskiego
75 g mąki owsianej bezglutenowej
25 g mąki amarantusowej
2 łyżki karobu w proszku
szczypta soli himalajskiej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka inuliny w proszku (można pominąć)
150 g płatków owsianych bezglutenowych
3 łyżki amarantusa ekspandowanego
2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny suszonej (można pominąć)
50 -75ml mleka jaglanego lub wody
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem | Mama Alergika Gotuje
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem | Mama Alergika Gotuje
- 100 ml oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 75 g mąki ryżowej
- 25 g mąki gryczanej
- 1.5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 150 g płatków owsianych, drobnych
- 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 3 łyżki erytrytolu
- 2-3 łyżki owoców goji
- 80-100 ml wody
- Sypkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy suszone owoce i mieszamy
- Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do miski- wszystko miksujemy. Dolewamy wodę i wciąż miksujemy. Jeśli składniki się nie połączyły to dolewamy jeszcze odrobinę wody do momentu, aż będzie można formować swobodnie kulki.
- Odrywamy porcję ciasta i tworzymy kulki, które delikatnie spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym na 170 stopni piekarniku przez 15-20 minut. Po upieczeniu studzimy i przekładamy do szczelnego słoika.
125 g stopionej wegańskiej margaryny lub 100 ml oleju roślinnego
50 ml melasy z chleba świętojańskiego
75 g mąki owsianej bezglutenowej
25 g mąki amarantusowej
2 łyżki karobu w proszku
szczypta soli himalajskiej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka inuliny w proszku (można pominąć)
150 g płatków owsianych bezglutenowych
3 łyżki amarantusa ekspandowanego
2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny suszonej (można pominąć)
50 -75ml mleka jaglanego lub wody
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem | Mama Alergika Gotuje
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem | Mama Alergika Gotuje
125 g stopionej wegańskiej margaryny lub 100 ml oleju roślinnego
50 ml melasy z chleba świętojańskiego
75 g mąki owsianej bezglutenowej
25 g mąki amarantusowej
2 łyżki karobu w proszku
szczypta soli himalajskiej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka inuliny w proszku (można pominąć)
150 g płatków owsianych bezglutenowych
3 łyżki amarantusa ekspandowanego
2-3 łyżki rodzynek lub żurawiny suszonej (można pominąć)
50 -75ml mleka jaglanego lub wody
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem | Mama Alergika Gotuje
Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: Bezglutenowe owsiane ciasteczka karobowe z amarantusem | Mama Alergika Gotuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz