Pasztet dyniowo-soczewicowy

Cześć! Jesień w kalendarzu, jesień za oknem, więc i na naszych talerzach powinniśmy zrobić zmiany! Póki co królową w mojej kuchni została dynia i mogę ją dodawać do wszystkiego, dosłownie! Na słodko (w postaci puree do owsianki lub dodatek do ciasteczek w celu złączenia składników) oraz wytrawnie ( klasyczna zupa krem, hummus lub indyjskie curry). Tym razem postanowiłam przygotować WEGAŃSKI PASZTET z dodatkiem soczewicy i ryżu. Koniecznie dodajcie do niego sporo curry, gdyż to ono podkreśla cały smak i jest niezbędne. Taką porcję pasztetu (100g) spokojnie możecie zabrać ze sobą na drugie śniadanie i zjeść z dodatkiem świeżej sałatki/surówki/gotowanych warzyw z tłuszczem. Dzięki temu Wasz posiłek nie będzie nudny i z pewnością Was odpowiednio odżywi! I kolejna zaleta- bardzo łatwo zabrać taki zestaw ze sobą do szkoły bądź pracy w formie lunchboxa! :)


Składniki:
  • 200g czerwonej soczewicy 
  • 1 marchew 
  • 1 pietruszka 
  • 2 cebule 
  • 250g dyni Hokaido 
  • 0.5 szklanki ryżu 
  • 0.5 szklanki płatków owsianych 
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej  
  • 1 łyżka przyprawy curry 
  • 0.5 łyżki kurkumy 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę i dynię ścieramy na tartce. Stopniowo podsmażamy na oliwie, przekładamy do miski.  
  2. Gotujemy soczewicę i ryż. Odstawiamy do wystudzenia.
  3.  W misce łączymy ryż, soczewicę i podsmażone warzywa. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Masa musi być wystudzona. Wówczas dodajemy płatki oraz mąkę. Wyrabiamy i w razie potrzeby dolewamy wodę.  
  4. Keksówkę smarujemy olejem, posypujemy płatkami owsianymi i wykładamy masę. Wyrównujemy. Pieczemy pasztet w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50-60 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyjmujemy z blaszki po całkowitym wystudzeniu. 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger