Krem z batata z mleczkiem kokosowym

Hej! Czy są tu miłośnicy rozgrzewających, kremowych zup? Dla mnie to: szybka, pożywna, sycąca i zdrowa propozycja na jesienne wieczory lub zabiegane dni między domem-pracą-uczelnią. Takie zupy zazwyczaj przygotowuję z podwójnej porcji, a dzięki temu to kolejna oszczędność czasu.  Bywają też dni, kiedy taki rozgrzewający krem zjadam na śniadanie- czy próbowaliście kiedyś takiej opcji w swojej diecie? Jeśli nie to zachęcam!
Składniki:
  • 2 większe bataty
  • 1 większa marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • łyżka oleju kokosowego
  • 3cm świeżego, startego imbiru
  • po pół łyżeczki curry, kurkumy, pieprzu
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 600ml bulionu warzywnego 
  • 100ml mleczka kokosowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • dynia, nasiona 
Przygotowanie:
  1. Bataty i marchewkę obieramy. Bataty i marchew kroimy dowolnie. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem, aż do momentu gdy cebula się zeszkli. Dodajemy imbir, chwilę mieszaj i dodaj przyprawy. Kiedy będą pachnieć, dodaj bataty i marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  2. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dodaj mleczko kokosowe, sok z limonki oraz sos sojowy i zmiksuj do połączenia składników.
  3. Zupę podaj z pestkami dyni. 


2 komentarze:

  1. Z batata nie jadłem, ale po kolorze myslałem, że to dynia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie muszę wypróbować, bo uwielbiam bataty

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger