20 lutego 2018

Bułki żytnie pieczone metodą solno-drożdżową


Hej Kochani!
Jeśli jesteście już ze mną dłuższy czas to wiecie doskonale, że dobra jakoś produktów jest dla mnie najważniejsza i zawsze staram się wybierać produkty jak najmniej przetworzone. To co mogę robię sama- zarówno dla siebie, jak i dla najbliższych. I tak jest w przypadku pieczywa, które staramy się wypiekać 1-2 razy w tygodniu w zależności od potrzeby. Ostatnio dzieliłam się z Wami moim odkryciem w postaci chleba gryczanego, a dziś proponuje Wam bułki żytnie (oczywiście możecie użyć zwykłej mąki pszennej) z roztworem solno-drożdżowym. Pierwszy raz się z nim spotkałam na początku miesiąca i postanowiłam przetestować ten sposób wypieku. Okazuje się, że bułki są tak samo smaczne, jak te tradycyjne wegańskie, które piekłam do tej pory. Dodatkową "pracą" przy wykonywaniu bułek tym sposobem jest wcześniejsze przygotowanie roztworu. Poza tym wszystko idzie tak samo szybko i sprawnie. Ciekawi przepisu?Zapraszam :)

Składniki:
roztwór: 
  • 10g soli
  • 10g świeżych drożdży
  • 100g wody 
ciasto:
  •  550g mąki żytniej
  • 200-300g wody
  • 10g miękkiego masła
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  •  przygotowany roztwór
Przygotowanie:
  1. Dzień wcześniej w słoiku umieszczamy składniki roztworu, zakręcamy słój i porządnie mieszamy. Odstawiamy na całą noc (ewentualnie 6h do lodówki) 
  2. Następnego dnia wszystkie składniki (oprócz masła) na ciasto umieszczamy w misce  i wyrabiamy około 5 minut. Stopniowo dodajemy kawałki masła i wciąż ugniatamy. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Miskę owijamy folią spożywczą i pozostawiamy ciasto do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części, formujemy bułki i pozostawiamy na dodatkowe 10 minut. Wierzch smarujemy białkiem lub ciepła wodą i ewentualnie posypujemy ziarenkami. 
  3. Tak przygotowane bułki wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 15minut, aż będą zarumienione. Gotowe studzimy i przechowujemy w zamkniętym pojemniku/chlebaku. Smacznego.





8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...