14 lutego 2018

Serduszka maślane


Dzisiejsze święto nie mogło się obyć bez motywu serduszek w mojej kuchni! Oprócz upieczonych bułeczek (od serca) postanowiłam przygotować także małą przekąskę w postaci maślanych ciasteczek. Są bardzo delikatne, maślane i kruche, czyli takie jakie każdy z nas lubi najbardziej :) Do tego obowiązkowa kawa i mamy zestaw idealny na dzisiejsze (i nie tylko) popołudnie. Skusicie się na takie maleństwa?

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 125g masła 
  • 25g smalcu
Przygotowanie:
  1. Do dużej miski przesiewamy oba rodzaje mąki oraz cukier puder. Dodajemy żółtka, masło i smalec. Chwilę rozcieramy by powstała kruszonka, a następnie zagniatamy, aby otrzymać zwarte ciasto. Tak przygotowane odstawiamy na 15 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujmy i wycinamy dowolne kształty- u mnie klimat Walentynkowy, więc zdecydowałam się na motyw z sercem :)
  3. Jedną część ciastka smarujemy marmoladą i przykrywamy druga warstwą. Czynność powtarzamy do momentu całkowitego wykorzystania masy. 
  4. Ciasteczka pieczemy 20 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Zajadamy po wystudzeniu. Smacznego! :)


8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...