20 listopada 2011

Piernik Kasztelański.

Składniki na ciasto:

  • 25 dkg margaryny
  • 25 dkg miodu
  • 25 dkg cukru
  • 75 dkg mąki
  • 2 łyżki kakao 
  • 3 jajka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 paczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 g marmolady wieloowocowej
Składniki na polewę:
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mleka
  • 2-3 łyżki kakao 
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie:

1.Na małym ogniu rozpuścić margarynę i dolać wodę. Kakao wymieszać  z cukrem i dodać do margaryny. Mieszać aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawić do ostygnięcia. 
2. Utrzeć jajko i miód. Dodać ostudzoną margarynę i ponownie wymieszać. 
3. Resztę składników wymieszać z mąką i przesiewając WMIESZAĆ łyżką do zrobionej masy. 
4. Piec 40 min w temperaturze 170 stopni.
5. Upieczone i wystudzone ciasto rozkroić (w zależności od wysokości) na jedną lub dwie części.   Posmarować marmoladą.  Na górze polewamy czekoladą ( na całej powierzchni lub częściowo).

Smacznego! (:



Oczywiście możecie mi zadawać pytanie w komentarzach lub na http://www.formspring.me/everyweh !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...