24 listopada 2011

Maślane wicherki.


Ruszyła masowa produkcja ciasteczek.  Te które prezentuję są  typowo wyciskane, mogą przybierać rożne kształty w zależności od tego jaką nakładkę nałożymy, ja wykorzystałam te dwie:
A o to przepis :

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka sodki/proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1/3 słoika powideł wiśniowych 
Przygotowanie:
1.Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
2. Wyłożyć blachy papierem.
3. Przesiać mąkę, sól, sodkę do miseczki.
4. Ukręcić mikserem gładką masę z masła i cukru pudru. Dodać produkty sypkie i jeszcze raz wymieszać. 
5. Założyć jedną z końcówek na tubkę (lub woreczek do dekorowania), napełnić i wyciskać płaskie wicherki  na blachy w odstępach 2 cm.
6. Ułożyć konfiturę na szczycie każdego wicherka.
7. Piec około 20 min. aż się zarumienią.

Przepis jest mniej więcej na 70 sztuk, życzę smacznego! : ) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...