Krem z bobu i #kremowywtorek

Wpadłam ostatnio na ciekawy (mam nadzieję) pomysł. Postanowiłam rozpocząć serię tematyczną pod nazwą #kremowywtorek. W tym dniu będę Was częstować pomysłami na zupy w formie kremów. Postaram się by było sezonowo, szybko i smacznie :) Dziś mam dla Was krem z bobu. Przyznam, że na początku obawiałam się jego obierania i tym samym żmudnej pracy, ale poszły bardzo sprawnie i było warto :)

Składniki:
  • 250g bobu
  • 4 sztuki ziemniaków
  • 0,5litra bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 4 łyżki koperku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. W osolonej wodzie gotujemy bób. Odcedzamy, studzimy i obieramy.  
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy je w garnku razem z bobem. Zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut lub do miękkości ziemniaków. 
  3. Po przestudzeniu całość blendujemy z dodatkiem serka mascarpone na gładki krem. Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem oraz dodajemy ugotowany bób, jeśli nie wykorzystaliśmy całego. 


6 komentarzy:

  1. Pyszny kremik :) Na taki nie trzeba mnie długo namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis i bardzo fajny pomysł na rozpoczęcie serii kremowej :) czekam na następny przepis :) pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że bób jak szparagi, występuje tak ulotnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, jednak można go blanszować przez 5 minut w gorącej wodzie, następnie opłukać w zimnej, schować do woreczka i zamrozić- gotowe :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger