Rustykalna tarta morelowa z rozmarynem

Lato oferuje nam tyle pysznych owoców, że już sama nie wiem, na które się decydować. W lodówce pełno malin, jagód oraz czereśni, powoli pojawia się winogrono oraz brzoskwinie. Wszystko naturalnie słodkie i zdrowe, ale nie da się zjeść wszystkiego na jeden raz! Mam jednak na to sposób. Piekę ciasta i bułeczki, a tego nigdy nie można sobie odmówić, więc wszelkie owoce zostają wykorzystane i każdy może cieszyć się ich smakiem :) 
Dzisiaj postawiłam na morele- jeszcze nieco kwaśne, ale takie lubię najbardziej. Słodyczy nadał im niezastąpiony syrop klonowy, a dodatkiem przełamującym cały smak był rozmaryn. Brzmi ciekawie? To może skusicie się na kawałeczek? :)

Składniki:
ciasto:
  •  1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g masła roślinnego
nadzienie:
  • 600g moreli  
  • 7 łyżek syropu klonowego 
  • gałązka rozmarynu 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 żółtko 
Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto umieszczamy w misce i szybko zagniatamy. Przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce 30 minut.
  2. Morele myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy z dodatkiem 5 łyżek syropu klonowego, rozmarynu i odrobiny wody- nie można doprowadzić do całkowitego rozgotowania owoców! 
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, który rozkładamy na papierze do pieczenia. Brzegi smarujemy jogurtem naturalnym, a środek roztrzepanym żółtkiem. Na środek wykładamy odsączone owoce. Brzegi zawijamy do środka. Całość przed pieczeniem polewamy syropem klonowym. 
  4. Ciasto zapiekamy w 180 stopniach przez 45 minut. Podajemy po wystudzeniu. 



    Letnie owoce 2

    10 komentarzy:

    1. Ciekawy dodatek rozmarynu. Tarta wygląda bardzo smacznie :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Apetycznie wygląda :) Dziękuję za udział w akcji Letnie owoce 2.

      OdpowiedzUsuń
    3. przerobiłam już morele z tymiankiem, teraz pora na rozmaryn;)

      OdpowiedzUsuń
    4. Wygląda wyśmienicie :D
      Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    5. Wygląda naprawdę apetycznie :) Takie tarty kocham - na słodko.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję i zapraszam częściej bo tarty należą do moich ulubionych wypieków :>

        Usuń
    6. Mniam...moje ulubione połączenie; morele i rozmaryn. Właśnie zapakowałam do słoików taką konfiturę:))
      Tarta przepiękna. I wyobrażam sobie jak smakuje:))

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger