Chleb żytni na zakwasie
To już kolejny sprawdzony przepis na chleb, który pojawi się u nas jeszcze nie raz. Nastąpiła jednak mała zmiana, ponieważ pierwszy raz przygotowałam domowy zakwas. Do tej pory wydawało mi się, iż jest to niezwykle pracochłonne, a poza tym obawiałam się, że nic z niego nie wyjdzie. Oczywiście, wszystko okazało się bzdurą. Zakwas to jedna z prostszych rzeczy do przygotowania, a dodatkowy plus jest taki, że może cieszyć nas przez długi czas. Taki wypiek ma zupełnie inny smak, a nawet jest znacząca różnica w strukturze ciasta! Uwierzcie mi na słowo, a najlepiej sami się przekonajcie poprzez zrobienie takiego małego cuda. 
Przygotowanie zakwasu żytniego 
Dzień pierwszy:
Odmierzamy pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej i pół szklanki 
przegotowanej wody (o temperaturze pokojowej). Umieszczamy w dużym słoiku  i  mieszam, żeby wszystko się dokładnie połączyło. Górę słoika 
przykrywamy papierowym ręczniczkiem i zabezpieczam 
gumką. Zostawiamy go w ciepłym miejscu
pozbawionym przeciągów. Wieczorem porządnie mieszamy zakwas i odstawiamy do rana. 
Dzień drugi:
 Dokarmiamy zakwas pierwszy raz, czyli robimy to samo, co 
wczoraj za pierwszym razem. Dodajmy pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej i  pół szklanki letniej wody- dokładnie mieszamy  i odkładamy w ciepłe miejsce. Wieczorem ponownie mieszamy. Jeśli zakwas chce uciec szybciej ze słoika, należy go przemieszać wcześniej. Zakwas rośnie po każdym dokarmieniu. 
Dzień trzeci:
 Dokarmiamy zakwas, czyli powtarzamy wszystko ponownie. Po około 3 
godzinach, kiedy zakwas jest aktywny możemy go użyć do upieczenia bochenka chleba. 
Uwaga:
Pozostały zakwas możemy ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do lodówki. Jeśli ponownie będziemy chcieli go użyć wystarczy 3 godziny przed pieczeniem dodać np. pół szklanki mąki oraz pół szklanki letniej wody, zamieszać i odstawić, żeby znów się 'aktywował'. I tak postępujemy za każdym razem, więc można się nim cieszyć przez długi czas :)
Składniki na jeden bochenek:
- 400g zakwasu
- 1,5dag świeżych drożdży
- 200g mąki żytniej typ 580
- 200g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki otrąb żytnich
- jajko
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone w zakwasie drożdże i sól. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, aż zacznie dochodzić od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Formę smarujemy masłem i wysypujemy otrębami. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek, który dodatkowo przed pieczeniem możemy posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Pieczemy przez 50 minut w 200 stopniach.
 
 



 
 
 
jak ja dawno nie piekłam domowego chlebka!
OdpowiedzUsuńpodziel się kromeczką :))
Odstąpie nawet więcej niż jedną :)
UsuńKamilo, podawaj typy i rodzaje mąk. Ta żytnia jaki typ ? A pełnoziarnista to pszenna, czy też żytnia ? Jest też i orkiszowa lub owsiana. Mamy tyle rodzajów i typów, więc samo określenia np żytnia, czy pełnoziarnista, to za mało :).
OdpowiedzUsuńOczywiście, już się poprawiam. Żytnia typ 580, pelnoziarnista pszenna :)
UsuńI teraz już można robić ten chleb :).
OdpowiedzUsuńJeśli zrobisz koniecznie daj znać czy Ci smakował :)
Usuń:-)
OdpowiedzUsuńDaj kawałek! :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis krok po kroku - zabieram do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńPonadto strasznie mnie zaciekawiłaś łączeniem zakwasu z drożdżami w chlebie. A czemu tak?
UsuńMam wrażenie, że chleb jest delikatniejszy, bardziej wilgotny :)
Usuń