Szarlotka z budyniem


Od kiedy tylko pamiętam uwielbiałam szperać w kulinarnych gazetach mamy lub w jej notesie, gdzie znajdują się wszelkie sprawdzone i ulubione przepisy, chociaż niektóre już zapomniane. Jako malutka dziewczynka mogłam jedynie porysować w nim kwiatki i to jeszcze w wyznaczonym miejscu! Jednak teraz mogę z niego bezkarnie korzystać i odświeżać jej przepisy, tak przez nas wszystkich lubiane.

 Ten przepis ma spokojnie ponad 25 lat. Kiedy mama wzięła kawałek tuż po upieczeniu, to stwierdziła, że jej z pewnością nie była tak smaczna, a to pewnie dlatego, że ja wkładam w to więcej pasji i miłości. Nie mogę się zgodzić z jej pierwszym stwierdzeniem, ale z drugim zdecydowanie tak :) 

Składniki:
  • 1kg jabłek
  • 250g masła roślinnego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe na 3/4l mleka 
  • 1 litr mleka 
Przygotowanie:
  1. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy je do garnka i prużymy z niewielką ilością wody. Dodajemy cukier do smaku.
  2. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek- bardzo powoli i dokładnie. 
  3. Budyń z 2 opakowań gotujemy w 1 litrze mleka. 
  4. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Następną warstwą są jabłka oraz gorący budyń. Na sam wierzch układamy pozostałe ciasto. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. 

Smacznego :) 



8 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką :) Szarlotka pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to pysznie wygląda! Takie stare przepisy świetnie się odtwarza po latach, my też z mamą porównujemy :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie i tak apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger