Piernikowe pralinki z daktyli


Cześć! Brzuchy nadal pełne?  A może czujecie niedosyt i dojadacie ukradkiem pozostałości świąteczne? W końcu  pierniczki i serniki same się nie zjedzą...ale jeśli już dojedliście wszystko, to czas przygotować Sylwestrowe przekąski. U mnie z pewnością pojawią się powyższe pralinki. Swoją słodycz zawdzięczają suszonym owocom, więc jest to wersja całkowicie zdrowa i dietetyczna. Takie pralinki są także dobrym pomysłem na prezent dla bliskich. Chyba każdy lubi być obdarowywany domowymi wyrobami :)



 Składniki:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki daktyli
  • 1/4 szklanki suszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • migdały, orzechy lub kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
  1. Orzechy mielimy na grubą mąkę w blenderze lub młynku do kawy.
  2. Suszone owoce moczymy przez kilka minut w gorącej wodzie. Po około 5 minutach odlewamy wodę i dodajemy je do orzechów (jeśli owoce są bardzo duże możemy je posiekać). Dokładamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz przyprawę i całość porządnie mielimy na kleistą masę. 
  3. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy kuleczki. Ja dodatkowo obtoczyłam je w mielonych migdałach, a niektóre w kakao. 

Smacznego :) 


2 komentarze:

  1. uwielbiam takie orzechowo-bakaliowe pralinki - najlepszy smak i samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger