Świąteczna szarlotka
stycznia 03, 2015
8
Ciasta
                                    ,
                                  
Cynamon
                                    ,
                                  
Imbir
                                    ,
                                  
kardamon
                                    ,
                                  
Kruche
                                    ,
                                  
miód
                                    ,
                                  
orzechy laskowe
                                    ,
                                  
orzechy włoskie
                                    ,
                                  
płatki migdałowe
                                    ,
                                  
szarlotka
 Kochani, jak Wam mija weekend? Lenicie się czy raczej nadrabiacie zaległości i ciężko pracujecie? Ja podchodzę do wszystkiego z umiarem, a więc troszkę pracuję, ale na przyjemności też znajduje czas. Ich wynikiem jest dzisiejsza szarlotka. Jeszcze nie rezygnuje z magii świąt, więc mam nadzieję, że zrozumiecie tytuł dzisiejszego wpisu. Mój pokój wciąż przepełniony jest światełkami i licznymi świeczkami. Do tego dochodzą inne świąteczne dodatki, więc ten klimat jeszcze troszkę ze mną będzie. Uwielbiam! :)
Składniki:
Ciasto:
Przygotowanie:
  
  
Składniki:
Ciasto:
- 250g margaryny
 - 1 żółtko
 - 80g cukru
 - 4 łyżki jogurtu
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - paczka cukru wanilinowego
 - 300g mąki krupczatki
 - 200g mąki pszennej
 
- 300 płatków migdałowych
 - 3 łyżki miodu
 - 40g orzechów laskowych
 - 20g orzechów włoskich
 - 5 suszonych daktyli
 - 8 suszonych śliwek
 - skórka otarta z połowy pomarańczy
 - sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
 - łyżeczka cynamonu
 - szczypta kardamonu
 - szczypta imbiru
 
- 2kg jabłek
 - 1/2 szklanki brązowego cukru
 - 3 łyżeczki cynamonu
 
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miseczki i energicznie zagniatamy. W razie potrzeby można podsypywać je mąką pszenną. Odkładamy je na 30 minut do lodówki. Dzielimy ciasto na pół.
 - Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i przesmażamy z odrobiną cukru w garnku. Doprawiamy cynamonem.
 - Wszystkie orzechy i suszone owoce siekamy. Mieszamy je z pozostałymi składnikami. Odstawiamy.
 - Tortownicę smarujemy masłem, rozwałkowujemy obie połowy. Jedną częścią wylepiamy dno blaszki, wykładamy masę bakaliową, a następnie jabłka i ponownie dekorujemy wierzch ciastem np. dowolnie wyciętymi wzorkami. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 min.
 - Podajemy oprószone cukrem pudrem.
 
uroczy pomysł na ozdobę! Od razu kojarzy mi się Ciastek ze "Shreka" ;)
OdpowiedzUsuńW sumie racja! Trafna uwaga :)
UsuńPomysł świetny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny pomysł na dwie warstwy nadzienia. Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńCudowna, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuń