Ciasteczka gryczano-kokosowe z czarnuszką

Hej kochani! Czy są tutaj miłośnicy niecodziennych połączeń? ja zdecydowanie należą do osób lubiących eksperymentować w kuchni, więc dziś dzielę się z Wami kruchymi ciasteczkami ( 3xBEZ: bezglutenowe, bezcukru, bez nabiału), które wzbogaciłam czarnuszką. Jest ona korzystna dla naszego zdrowia, ponieważ: wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom cukru we krwi (warto włączyć przy IO), wspiera układ krążenia, a nawet może mieć działanie antydepresyjne! Takie małe ziarenka, a mają w sobie tyle mocy! Koniecznie wypróbujcie przepis- im dłużej ciasteczka leżakują, tym są lepsze- zapewniam :)
Składniki:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka drobnych płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki sezamu 
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 jajko
  • 100g oleju kokosowego
  • pół łyżeczki sody i proszku 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ksylitolu 
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać na 180 stopni z funkcją góra-dół. 
  2. Do  miski przełóż: rozgrzany olej, ksylitol, jajko. Wymieszać mikserem, a następnie dodać wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, sezam, czarnuszkę, proszek i sodę oraz szczyptę soli. Wymieszać ponownie mikserem. Formować kulki i delikatnie spłaszczać. Przełożyć na blachę, układać w odstępach, ponieważ ciastka urosną. Piec do 20 minut (mają być delikatnie zarumienione). Przechowujemy w szczelnym pojemniku nawet do 2 tygodni :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger