Rolada szpinakowo-łososiowa

Cześć! Witam się z Wami w kolejnym już miesiącu w tym roku! Zaczynamy majówkę, a to wiąże się dla większości osób z czasem odpoczynku, relaksu, spotkań z bliskimi. Z tego względu, mam dla Was pomysł na szybką, zdrową i sycącą przekąskę. Możecie ją przygotować dzień wcześniej, podać na zimno lub na ciepło, a jeśli spędzacie czas bardziej aktywnie, to proponuję spakować w pudełeczko i  zabrać ze sobą. Takie składniki z pewnością dodadzą Wam siły!

Składniki:
  • 3 jajka
  • 400g łososia wędzonego w plastrach
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła (np. pietruszka) 
  • 300g serka śmietankowego 
Przygotowanie:
  1. Szpinak rozmrażamy i dusimy, aż woda odparuje. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Chwilę gotujemy i odstawiamy. 
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka przekładamy do szpinaku i mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość, aż składniki się połączą. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
  3. Na ciepłym cieście rozsmarowujemy serek i układamy kawałki łososia. Ciasto z dodatkami ciasno zwijamy, zaczynając od dłuższego boku i odklejając delikatnie ciasto od papieru. Przechowujemy w lodówce do 4 dni. Smacznego!

 


1 komentarz:

  1. Robiłam ostatnio na święta, wyszła pyszna. ;) Rodzince smakowała, a w dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger