Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką (wegańskie)

Hej! :) 
Za oknem panuje istnie jesienna aura, więc nic tak nie ukoi naszej duszy i brzuszka, jak kawałek świeżo upieczonego ciasta. Mimo wszystko sezonowo bo z dużą ilością rabarbaru.
Dla odmiany przygotowałam wegańską opcję, więc zachęcam tym bardziej do próbowania by przekonać się, że i takie ciasta warto przygotowywać :)

Składniki:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki ksylitolu 
  • 1.5 szklanki napoju roślinnego, letniego (użyłam sojowego)
  • 150ml oleju rzepakowego 
  • 1.5 łyżki octu jabłkowego
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli 
  • 7 łodyg rabarbaru 
  • kruszonka: 200g mąki (100g mąki pszennej, 50g mąki kukurydzianej, 50g mąki krupczatki, 20g mąki ziemniaczanej), 50g cukru pudru, 100g oleju kokosowego/margaryny bezmlecznej 
Przygotowanie:
  1. Rabarbar kroimy na spore kawałki (8cm). Przedkładamy do rondelka, zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Chwilę gotujemy by zmiękł. 
  2. W miseczce łączymy mokre składniki na ciasto, a w nieco większej suche. Mokre dodajemy do suchych i mieszamy energicznie. 
  3. Okrągłą formę do pieczenia wykładamy papierem, na dnie układamy odsączony rabarbar. Przelewamy ciasto, wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy około 50-55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu formę z ciastem przykryć talerzem i odwrócić jednym ruchem, aby ciasto opadło na talerz. 


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życie ze Smakiem , Blogger