19 listopada 2017

Bezglutenowe ciasteczka ciecierzycowe


Dziś mam coś dla miłośników nietradycyjnych wypieków i tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni :) Mąkę z ciecierzycy wykorzystuję dopiero drugi raz, ale z pewnością nie ostatni. Zgadzam się, że ma specyficzny smak i inną konsystencję, ale jeśli zmieszamy ją z odpowiednimi składnikami to gwarantuje Wam, że nawet Wasi bliscy nie będą świadomi z czego konkretnie są ciasteczka lub spód do tarty. Gotowi na trochę słodkich nowości? :)

Składniki:/10 sztuk/

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy 
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1/3 szklanki syropu klonowego 
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego rozmieszanego z 3 łyżkami ciepłej wody
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich/pekan
  • 50g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Mąkę i sodę przesiewamy do miski.  Olej, syrop oraz przygotowane siemię mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi, a na koniec dodajemy posiekane orzechy i ewentualnie gorzką czekoladę. Tak przygotowaną masę odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. 
  2. Po schłodzeniu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż będą zarumienione. Po upieczeniu są kruche, ale z każdym dniem ich konsystencja robi się coraz przyjemniejsza. Można je przechowywać do tygodnia w zamkniętym pojemniczku. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Kocham wypieki z cieciorki :) Takie ciasta musza być pyszne!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne i zdrowe! Takie lubię najbadrzeij :) Można jeść bez wyrzutów sumienia hihi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiedzmy haha, ale to z pewnością dobra alternatywa dla tradycyjnych wypieków! :)

      Usuń
  3. Akurat nabyłam mąkę z ciecierzycy, po weekendzie będę musiała przetestować ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...