22 maja 2012

Pesto szpinakowe.


Zastanawiałam się czy opublikować tego posta, podać ten przepis itd. I jak później się okazało zastanawiałam się zbyt długo, ponieważ została końcówka tej pyszności, ale jest! Pierwszy raz robiłam sama jakieś pesto, zawsze je kupowałam, zwyczajnie mi się nie chciało i bałam się, że coś nie wyjdzie, ale udało się. Na obiad wymieszałam pesto z makaronem a na kolację posmarowałam sobie nim kanapki. Jest pyszne i koniecznie musicie to sprawdzić! 

Składniki: 
  • 100g młodego szpinaku 
  • 1/2 szklanki listków świeżej bazylii 
  • 3 ząbki czosnku 
  •  łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu 
Przygotowanie: 

W mikserze utrzeć szpinak,bazylię i  czosnek. Nadal miksując stopniowo dodawać sok z cytryny, oliwę z oliwek, a następnie dodać sól i pieprz. Ucierać jeszcze chwilę na gładką masę.

 Podawać jak mówiłam wcześniej z wymieszanym makaronem, kanapką bądź można dodać do jajecznicy lub posmarować nim mięso, jest dużo pomysłów, ale to pewnie wiecie. 


Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. o proszę. Fanką pesto nie jestem, ale szpinaku to i owszem. Może takie zestawienie mi w końcu posmakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również długo nie mogłam się przyzwyczaić do pesto,ale teraz mam ochotę dodawać je wszędzie! : )

      Usuń
  2. przydała by mi sie taka bomba "żelazowa" :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...