8 lutego 2012

Malinowe muffinki z migdałami

Maliny można zastąpić truskawkami, jagodami, jabłkami lub innymi pysznymi owocami. Muffiny są  bardzo szybkie w wykonaniu, więc dla zaskakujących nas gości, jak najlepsze!

Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
  • jedno duże jajko
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • kubek malin 
  • płatki migdałowe
Przygotowanie :
  1. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy je ze sobą. W drugim naczyniu  miksujemy jajko, cukier, mleko, olej i po chwili za pomocą łyżki musimy wmieszać produkty sypkie. Wsypujemy owoce i ponownie łączymy z całością.
  2. Rozkładamy foremki i napełniamy je do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy migdałami.
  3. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 30-35 min. 
Smacznego! :)



1 komentarz:

  1. Też chcę poczuć smak lata:) Chętnie zrobię takie muffinki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...